- Werkgevers in alle sectoren kampen met personeelstekorten. Meer uren werken wordt vaak als dé oplossing gezien voor de tekorten.
- Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder 16.500 leden uit zorg en welzijn, vervoer, onderwijs en andere sectoren.
- Eén op de vijf respondenten geeft aan bij de werkgever een verzoek te hebben ingediend om meer uren te draaien. Maar daar wordt vaak niks mee gedaan.
- Lees ook: 1 op 20 werknemers kampt met ziekteverzuim: het hoogste niveau in 20 jaar
Overal kampen werkgevers met personeelstekorten. Winkelketens moeten hierdoor zelfs de openingstijden beperken, zo bleek vrijdag uit een rondgang van radiozender BNR.
Werkgevers en het kabinet zien onder andere meer uren werken als oplossing voor de personeelstekorten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder 16.500 leden uit zorg en welzijn, vervoer, onderwijs en andere sectoren.
Eén op de vijf respondenten geeft volgens de vakbond aan meer uren te kunnen en willen werken. Zij zouden dat verzoek ook bij de werkgever hebben neergelegd. Maar iets minder dan de helft van de aanvragen zou niet of minimaal zijn gehonoreerd, aldus FNV. Volgens de bond omdat werkgevers de werknemers in kleine contracten willen houden, zodat ze flexibeler kunnen roosteren.
Eerder concludeerde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau dat verzoeken om meer te werken niet altijd worden ingewilligd.
Meer uren werken blijft voor velen onmogelijk
Hoewel er een groep werknemers is die meer wil en kan werken, blijft dit voor velen onmogelijk, concludeert FNV op basis van de enquête. Ruim driekwart van de ondervraagden ziet hier geen mogelijkheid toe.
Meer uren werken leidt tot nog meer dagen per week beschikbaar moeten zijn, terwijl dat bijvoorbeeld nauwelijks te combineren is met zorg voor de kinderen, concludeert FNV. Ook de huidige werkdruk speelt volgens de bond een rol, naast dat veel mensen fysiek niet in staat zijn om extra te werken.
Lees ook: Dreigende burn-out: 1 op 7 werknemers zit in gevarenzone door hoge werkstress
Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha lijkt de rek eruit en kun je niet nog meer vragen van mensen die nu al overlopen van het werk en veel onbetaald maatschappelijk belangrijk werk verrichten. "In Nederland werken veel mensen, en werken we langer door dan in veel andere Europese landen. We zijn de afgelopen decennia gemiddeld steeds meer gaan werken", zegt hij in een verklaring.
Volgens FNV is er meer nodig dan "kortzichtige en ondoordachte oplossingen" als voltijdsbonussen of het importeren van goedkope arbeid om de problemen aan te pakken.
De FNV onderzoekt momenteel ook of er een rechtszaak kan worden aangespannen tegen Arriva, die volgens de bond wel uitzendkrachten inhuurt voor volle werkweken, maar de eigen chauffeurs niet meer uren geeft.